Jaget jeger

Sarah Louise Rung vet at hun blir jaktet på i Rio. Men hun vil være med på jakten selv også.

– Jeg merker jo at jeg er en favoritt. Konkurrentene er ute etterå ta meg, erkjenner den største stjernen i Norges tropp til Paralympics i Rio.

26-åringen fra Stavanger tok gull på 200 meter fri og 50 meter butterfly under lekene i 2012. Også to sølvmedaljer tok hun med hjem i bagasjen fra London. Dermed har hun mye å forsvare.

– Men på 100 meter fri er det jeg som skal jakte. Det er deilig å kunne være i en jegerposisjon og ikke bare i en forsvarsposisjon, sier hun om øvelsen der hun måtte se seg slått i London.

 

Forbilde

Det er ikke bare i bassenget at Sarah Louise Rung har vunnet heder og ære. På Idrettsgallaen i fjor ble hun utropt til årets kvinnelige, funksjonshemmede utøver – og til årets forbilde. Det henger høyt, men hun synes det er vanskelig å sette ord på hvordan hun kan være til inspirasjon for andre.

– Jeg tror jeg kan være et eksempel på at det går an å se mulighetene som ligger foran og gripe dem. Om man henger seg opp i begrensningene, kan de fort bli unnskyldninger for ikke å sette seg mål og komme seg videre, sier Sarah Louise.

 

Inn i boblen

Handikapnytt møter henne i Stavanger svømmehall, den absolutte hjemmebane. Nå gleder hun seg til å «gå inn i boblen», som hun sier. Det betyr at hun skal stenge omverdenen ute og fokusere helt og holdent på oppgaven som ligger foran. Være fokusert. Det blir lange treningsopphold i Spania og Florida.

– Selve mesterskapet er festen, men det ligger knallhard jobbing bak, understreker Sarah Louise.

Om Rio blir hennes siste Paralympics, tenker hun ikke så mye på nå.

– Den avgjørelsen vil ikke bare være basert på resultatene i september. Det handler om så mye mer. Å være toppidrettsutøver er en livsstil, med reising, trening og vennskap.

 

Ville bli best i verden

Sarah Louise Rung var en svømmer lenge før hun ble skadet i 2008. Det var naturlig for henne å fortsette, men i dag er hun på et mye høyere nivå.

– Før var jeg nok ikke så dedikert. Jeg trivdes med idretten og alle vennene i miljøet. Men det var først etter skaden jeg ble bestemt på hvor jeg ville og satte meg som mål å bli best i verden.

Navn: Sarah Louise Rung
Alder: 26
Bosted: Stavanger
Idrett: Svømming
Meritter: To paralympiske gull og to sølv. Åtte VM-gull og 5 EM-gull.
Mål i Rio: Å forsvare medaljene fra London og gjøre mitt beste mesterskap så langt.
Når jeg lykkes med idretten min, føler jeg: Yess!! En vanvittig mestringsfølelse og glede.